Minigolf som sport

Op
Minigolfens historie
Udstyr

 

 


Minigolf - En sport alle kan deltage i

De fleste af os kender til minigolf som et underholdningsspil på feriesteder og campingpladser. De baner, man spiller på, kan have særdeles fantasirige udformninger, som det kan volde mere eller mindre besvær at passere. Fælles for banerne er, at det gælder om, at man med en kølle skal slå en bold fra startstedet til hullet med så få slag som muligt. Dette kendes jo også fra storgolf, som spilles på store græsarealer med forhindringer af skove, bakker og bunkers.

Minigolf er også et spil, som alle kan deltage i. Det gælder både unge og ældre, motionister og elitespillere. Vi ser ofte selskaber, hvor flere generationer spiller sammen og får en herlig oplevelse ud af det. Minigolf kan glimrende anvendes til at ryste et selskab sammen, inden man går til en frokost eller lignende. Mange handicappede har også mulighed for at spille minigolf. Vi har set, at en rullestol ikke behøver at være en hindring, så det er bare med at komme i gang.

Minigolf som sport

Forskellen mellem minigolf anlæg som man typisk ser på feriesteder og anlæg i foreninger er, at banerne i foreningerne som regel er standardiserede til konkurrencesport, dvs. banerne er konstruerede til, at man kan slå bolden fra startstedet og i hul på ét slag. Målet i minigolf er derfor også kun at bruge ét slag på hver bane og ikke som det så ofte hedder så få slag som muligt.

Når man vil spille minigolf for sjov, så lejer man typisk en kølle og en eller flere bolde. Med dette udstyr kan man godt spille, men har man ambitioner om at forbedre sit spil, så skal der mere til.

Den mindre øvede spiller

Køllen vil ofte være noget af det første, man anskaffer sig. Den kan have forskellig vægtfordeling, køllehovedet beklædes normalt med gummi, skaftet kan beklædes med stof, kork eller lignende, sugekop kan monteres osv. Der er altså mange tilpasninger, som gør, at køllen passer præcist til spilleren.

Sammen med køllen anskaffes nogle bolde. Boldene kan variere i vægt, springhøjde, ruhed, lakering, størrelse og hårdhed. Der findes tusindvis af bolde, så det kan være ganske svært at finde ud af, hvad man har brug for. Som begynder vil man typisk skaffe sig 5 - 10 bolde med forskellige egenskaber. Det vil række til det meste på et givet anlæg.

Med et godt udstyr i form af en kølle og nogle bolde er man klar til at spille minigolf for alvor. De fleste vil hurtig finde ud af, at udstyret alene ikke giver top resultater. Spilleteknikken er særdeles vigtig. Det at slå til bolden præcist på samme måde, så bolden opfører sig ens fra gang til gang, er ikke så enkelt, som man umiddelbart skulle tro. Derfor er træning i spilleteknik en ganske væsentlig del af minigolf. Her vil et medlemskab af Nord-Als Minigolf Klub være en fordel, da man kan komme til at træne sammen med andre i samme situation og man kan få sagkyndig vejledning i forbindelse med sin træning. Naturligvis er hyggen omkring spillet et væsentlig element.

Den øvede spiller

Har man ambitioner, så kommer man hurtig over i gruppen af spillere, som vi kalder øvede spillere. Her har man fundet ud af, at udvalget af bolde er meget vigtig, hvis man vil have det bedste ud af sine anstrengelser. Ofte har disse spillere 50 - 100 bolde. Det skyldes, at man derigennem kan spille under næsten alle vejrforhold med tilnærmelsesvis samme resultat og spillemåde. Boldene opbevares i termotasker eller boldkufferter. Køllen vil naturligvis være god og tilpasset den enkeltes ønsker. Spilleteknisk er man begyndt at kunne mestre temposlag og effektslag, men der mangler dog stadig noget i, at man spiller fejlfrit.

De øvede spillere er ofte ude på fremmede anlæg i forbindelse med andre klubbers turneringer og turneringer arrangeret af Dansk Minigolf Union. Når man spiller på andre anlæg, vil spillemåden typisk være lidt anderledes, selvom forhindringerne er "ens". Små forskelle på baner og forhindringer betyder andre boldvalg, end det man spiller med på hjemmebane. Naturligvis betyder spil på beton baner eller filt baner, at boldvalget vil være anderledes, end hvis man spiller på eternit baner. De øvede spillere vil også opleve det psykologiske i spillet. Man kan virkelig opleve den såkaldte "gummiarm", dvs. man kan slet ikke ramme præcist pga. nervøsitet.

Det sociale forbundet med at spille på andre anlæg har betydet, at mange venskaber er opstået både i ind- og udland. Turneringer strækker sig ofte over 2 dage, så overnatning ses ofte hos medlemmer af den arrangerende klub. Man ser så, at nogle af spillerne rejser ud adskillige dage før turneringen, for dels at kunne træne, men også for at kunne have lidt selskabelighed med vennerne inden selve turneringen.

Elite spilleren

Endelig har vi elite spillerne. Her betragtes ethvert slag ud over et på en bane som en fejl og skal rettes. Spillerne har det bedste udstyr. Ud over kølle og bolde har de ofte hjælpeudstyr i form af f.eks. køletasker/flasker, håndklæder, svampe, dobbeltklæbende tape, tape, talkum til forbedring af boldes ruhed, kølletasker, testudstyr til kuglers rundhed, paraply til solafskærmning osv. Antallet af bolde er nu ofte væsentlig større. 100 - 300 bolde er ikke ualmindelig.

Elite spillerne er næsten altid på farten. Formen skal holdes ved lige og træningen på andre anlæg er vigtig for at kunne omstille sig til et givet anlæg. Ikke mindst konkurrence elementet er vigtig, da man får træning i at styre psyken.

Spillerne har ambitioner om at komme på Dansk Minigolf Unions landshold. Hertil kræves, at man har spillet et anseeligt antal turneringer med et godt resultat. Herved kan landsholdstrænerne vurdere spillernes potentiale og er man god, bliver man måske udtaget til landsholdet. Når man er udtaget, er man med til samlinger, hvor der ydes en professionel vejledning og træning både i det fysiske og det psykiske. Alt sammen med det formål at kvalificere spillerne til mesterskaber mod andre nationer. Det kan være verdens- eller europamesterskaber, nordiske mesterskaber eller Nation Cup.

 

Startside | Klubben | Aabningstider | Minigolf som sport | Baneplaner | Kalender | Aktiviteter | Resultater | Links


2013 © Nordals Minigolf Klub

Layout, artikler og fotos på Nord-Als Minigolf Klubs hjemmeside må ikke benyttes i annoncer eller anden
 kommerciel sammenhæng uden klubbens skriftlige accept. Citater med tydelig kildeangivelse accepteres.
Nord-Als Minigolf Klub påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl.

Send e-mail til Webmaster med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted
Dette Websted blev sidst opdateret 17. marts 2013